Pečení chleba

Uživatelský avatar
shimi
Příspěvky: 473
Registrován: ned 08. úno 2009 23:32:07
Bydliště: Tišice
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečení chleba

Příspěvekod shimi » sob 17. říj 2009 11:05:11

no musim přiznat že já bych raději ten tvuj co sme měli k buřtíkům,ale abych si pro něj jel to by bylo drahý a kdyby jsi ho posílal tak českou poštou by to bylo tak možná pro králiky a PPL to by přišel hranatej jak ten muj z pekárny loool ,já bych si taky chtěl upíct kváskovej,ale jak sem tak koukal všudemožně jak se vyráí ten jvásek tak je snim pěkná pakárna,na to asi nemám trpělivost

Uživatelský avatar
strejda.zmoravy
Příspěvky: 79
Registrován: pon 23. úno 2009 14:04:27
Bydliště: Šumperk

Re: Pečení chleba

Příspěvekod strejda.zmoravy » sob 17. říj 2009 10:31:46

Výsledek máš pěkný a voní až sem,takže opět platí : "účel světí prostředky" :D :palec:

Uživatelský avatar
shimi
Příspěvky: 473
Registrován: ned 08. úno 2009 23:32:07
Bydliště: Tišice
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečení chleba

Příspěvekod shimi » sob 17. říj 2009 9:55:39

sem si taky tu práci stim videem dal kuli tobě strýcu aby jsi viděl jak se to má dělat loool loool loool loool

Uživatelský avatar
strejda.zmoravy
Příspěvky: 79
Registrován: pon 23. úno 2009 14:04:27
Bydliště: Šumperk

Re: Pečení chleba

Příspěvekod strejda.zmoravy » sob 17. říj 2009 9:17:12

shimi píše:akdyby ste chtěli vidět jak chlebík vznikal tak zde je to zdokumentovaný loool

http://www.youtube.com/watch?v=lEijPJCicK0

Milosrdný Bože,to je vražda těsta :sok: :sok: :sok:

Uživatelský avatar
shimi
Příspěvky: 473
Registrován: ned 08. úno 2009 23:32:07
Bydliště: Tišice
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečení chleba

Příspěvekod shimi » pát 16. říj 2009 20:29:15

akdyby ste chtěli vidět jak chlebík vznikal tak zde je to zdokumentovaný loool

http://www.youtube.com/watch?v=lEijPJCicK0

Uživatelský avatar
shimi
Příspěvky: 473
Registrován: ned 08. úno 2009 23:32:07
Bydliště: Tišice
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečení chleba

Příspěvekod shimi » pát 16. říj 2009 19:34:28

tak tady taky jeden muj chleba,hold jak sem doma tak se nudím a tak sem zase oprášil pekárnu :D
resized_P1040431.jpg
resized_P1040434.jpg

henena

Re: Pečení chleba

Příspěvekod henena » čtv 08. říj 2009 19:18:36

Hm........... voni az sem! ;)

Uživatelský avatar
Charlie
Příspěvky: 3424
Registrován: úte 27. led 2009 22:55:04
Moto: BMW R1200GS ADV

Re: Pečení chleba

Příspěvekod Charlie » čtv 08. říj 2009 7:00:30

No tedy to je téma. Díky Strejdovi z Moravy za obsáhlý výklad. :palec: Patřím také k samodomochlebopekařům a experimentování se nebojím.

Potom co jsem na BMW MOTOCAMPu ochutnal vynikající kváskový chleba od Strejdy z Moravy, pídím se po možnosti vyrobit jej doma. Celé pekařské téma je natolik zajímavé, že na příští rok v rámci BMW MOTOCAMPu plánujeme exkurzi do pekárny Strejdy z Moravy. Takže Frosty "chlebové orgie" budou.

Co takhle fotky vašich domácích výrobků...

Dnes jsem upekl chleba podle vlastního receptu. Níže je k vidění.

Charlie ;)
Přílohy
kminak.jpg

henena

Re: Pečení chleba

Příspěvekod henena » stř 07. říj 2009 11:43:19

Teda chlapi - klobouk dolů :palec: koukám že máme mezi sebou i pekaře a zkušené!!!!! :palec:

Uživatelský avatar
Frosty
Příspěvky: 43
Registrován: ned 15. bře 2009 17:35:00
Bydliště: Hlavní město

Re: Pečení chleba

Příspěvekod Frosty » stř 07. říj 2009 9:12:44

Tak námět pro Charliho : uděláme si chlebové orgie !!! :jazycek:

Uživatelský avatar
shimi
Příspěvky: 473
Registrován: ned 08. úno 2009 23:32:07
Bydliště: Tišice
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečení chleba

Příspěvekod shimi » úte 06. říj 2009 22:21:17

no já jsem takyjeden stěch co maj doma pekárničku a sem sní spokojen a moc rád experimentuju,sice je to sem tam na vyhození ale sem tamje to i dobrý,amozřejmě chleba jako dřív stoho nikdy neudělám,pamatuju si jako malej kluk že babička měla chleba jen tak ve špajzu v dřevěnym chlebníku a tne chleba se dal jíst i 5tej den což dneska už je po pěti dnech tak maximálně pro králiky loool ale já osobně peču dobře peču rád loool

Uživatelský avatar
strejda.zmoravy
Příspěvky: 79
Registrován: pon 23. úno 2009 14:04:27
Bydliště: Šumperk

Re: Pečení chleba

Příspěvekod strejda.zmoravy » úte 06. říj 2009 15:10:27

Spousta chlebů lidem chutná,a to i z různých prášků.Také si na ten doma pečený chléb v troubě vzpomínám,ale ten nám asi chutnal,protože to bylo něco výjímečného a ne pravidelného a byl hlavně teplý.Kváskový chléb se také hlavně vyznačuje tím,že má neutrální-vyváženou chuť a člověk se ho nikdy nepřejí.Proto se také většina lidí k němu vrací po vyzkoušení různých alternativ.Pokud mají kam.Ale samozřejmě také platí 100 lidí = 100 chutí
Např. v Německu a v Rakousku jsou nejvíce prodávané právě kváskové chleby,které mají poměrně vysoké zastoupení žita v těstě,ale ty chleby jsou málo objemné a hutné,což zákazníci v Česku ještě nechápou,že je lepší tmavý hutný výrobek než 2 x tak velký tmavý výrobek o stejné hmotnosti.Ten 2x větší je na 100 % s dominantním zastoupením pšenice,většinou jen pšenice=hodně lepku,a těsto dobarveno.Těsto se dobarvuje praženým ječmenem-tak jako černé pivo-v zásadě to není nic proti,ale zákazník je klamán,že konzumuje výrobek z tmavé žitné mouky.Toto barvivo se ve složení nazývá buďto přímo pražený ječmen,nebo jako obch.jméno - reslad,kongo,atd.Pokud nakupujete tento druh pečiva,nevybírejte podle objemu,ale hlavně podle složení s jasným dotazem na poměr mouk ve výrobku !!!
Dobrou chuť při mototuristice loool loool loool

Uživatelský avatar
Frosty
Příspěvky: 43
Registrován: ned 15. bře 2009 17:35:00
Bydliště: Hlavní město

Re: Pečení chleba

Příspěvekod Frosty » úte 06. říj 2009 13:02:54

Já bych si čerstvý chleba u Tebe koupil rád, ale z Prahy to mám z ruky, tak musím jíst ty blafy, co tady prodávají. Nicméně postupem let jsem zjistil, že nejlepší chleba tady je "Držkovský" a v Globusu pečený, taková ta "cihla" asi je to žitný chléb. Jinak když jsem byl ještě jinoch děvčetem nepolíbený, tak maminka zkoušela péci chleba doma v troubě a nebylo to tak strašné, nicméně to ještě byl v potravinách k mání chleba, který se nechal jíst týden a furt byl dobrý. :jazycek:

Uživatelský avatar
strejda.zmoravy
Příspěvky: 79
Registrován: pon 23. úno 2009 14:04:27
Bydliště: Šumperk

Pečení chleba

Příspěvekod strejda.zmoravy » úte 06. říj 2009 12:13:31

Na základě včerejšího tel.hovoru s Charliem,plním slib a pokusím se nastínit nějakou jednoduchou recepturu na pečení chleba - KVÁSKOVÉHO - v domácích pekárnách ;) .Předně musím konstatovat,že si o tom myslím své,a to vůbec ne proto,že tato móda bere pekařům práci,ale hlavně proto,že se o těchto výrobcích nedá vůbec hovořit jako o chlebu. :plac: Hlavní důvod je v použitých surovinách a to hlavně v droždí,a to jak přidávané v čerstvém stavu,tak v sušeném v případě 100% směsy.Do chleba droždí v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPATŘÍ.
http://www.vasicekzabreh.cz/detail-aktuality/21
A to se nebudu obsáhleji rozepisovat o ostatních složkách,jako jsou okyselovadla - která mají za úkol oklamat smysly a ujistit,že se jedná o chleba - většinou octy,dále konzervanty,které mají za úkol vše udržet co nejdéle upotřebitelné - Vám známá E-čka :fuj: :fuj: :fuj: .Zde však nutno podotknout,že ne všechna jsou ta špatná,např.E300-kyselina askorbová - česky vitamin C - pekařům pomáhá např. mimo jiné stabilizovat těsta a pro uživatele je neškodný. ;) ;) ;)
Je to trend polistopadové doby,kdy si pekárnu otevřel kdejaký elektrikář nebo právník a výrobci zlepšujících přípravků začali nabízet co nejjednodušší technologii výroby chleba.Proto se chleba v poslední době začal podobat spíše světlým buchtám.V první den je sice měkčí,ale běda když zestárne o pár hodin.Navíc se zákazníci ochuzují o živé kultury obsažené v kvásku,na které byly trávící organismy našich předků tisíce let zvyklé.
O chlebu by se dalo psát,že by paměť serveru nastačila,takže pryč od teorie a zkusme recept. ;)
Vycházejme z předpokladu složení mouk 40% žita a 60% pšenice,je to optimální poměr pro zastoupení žita v těstě a zároveň pro dosažení přijatelného objemu chleba.Recepturu si napíšeme na 100 kg těsta,takže jednoduchou trojčlenkou si každý odvodí svoji požadovanou hmotnost:
Vyzrálý kvásek : 49,5 kg
Mouka pšeničná chlebová : 34 kg - nejlépe T 1050,ale může se použít i všem známá 00,nebo special - což je T 512 - chléb bude o fous světlejší ( toto "T" staré označení pokud jej vydělíte 1000,udává v % popel v sušině - z čehož vyplývá,že čím vyšší číslo,tím je mouka tmavší,neboť pochází z více okrajových částí zrna :idea: :idea: :idea: )
Voda : 14,5 kg
Sůl : 1,25 kg
Kmín : 0,25 kg
Možno přidat podle libosti i různá semínka smisek-rostlinná-jako slunečnice,dýně,atd,ale celkem tak v množství max.0,25 kg
Z receptury patrno,že se používají pouze a výhradně přírodní suroviny,neboť kvásek se v podstatě skládá výhradně ze žitné mouky a vody :palec: :palec: :palec:
Kvásek je nejlépe získat v pekárně,která ještě kvásek vyrábí a zpracovává.Nejlépe vzít kvásek v den,kdy plánujete pečení,a to čerstvě udělaný,aby Vám zůstal čas na jeho dopravu domů a pohodlené zpracování,neboť kvásek zraje cca 3 hod. při pokojové teplotě.Platí tyto závislosti : Kvásek zraje pomaleji,kdy je chladnější,méně hustější,kdy je nižší zastoupení předešlého kvasu,atd.Doba zrání se dá pomocí teploty,času a hustoty celkem pohodlně řídit.Pokud Vám kvásek předčasně vyzraje-tzn.,že dosáhne svého největšího objemu a začíná padat - což je ideální doba k zamíchání těsta - přidá se 1/3 žitné mouky,1/3 vody ten vyzrálý kvásek,vše se zamíchá a za předpokladu teploty kvásku cca 28°C bude asi tak za 3 hod znovu připraven-vyzrálý-k výrobě těsta.Chleba se nedá dělat z kvásku buďto nevyzrálého - většinou se rozpraská, a ani ze starého - chléb nenakyne - bude placatý a kyselý.Mladý kvásek je nevybouřený,příliš aktivní,starý je mrtvý,tmavý a příliš kyselý.Kvásek se dá schovat na další výrobu tak,že si z výroby chleba odeberete část kvásku,přidáte 2 x tolik žitné mouky a vytvoříte tzv.drobenku,kterou když dáte do ledničky tak vydrží do další výroby.Tu pak oživíte tak,že ji zalijete vlažnou vodou asi 1:1 večer před plánovanou výrobou.A takový koloběh tu byl několik tisíc let než jsme to začali K....T :plac: :plac: :plac:
Takže kdo se do toho pustí,tak mu držím palce a koho to nezajímá,tak se mu velice omlouvám,že tu prudím s prací loool loool loool
Kdo by chtěl kvásek od nás,tak není problém ani o nějakou tu radu.
http://www.vasicekzabreh.cz
Několik mých přátel se to naučilo a dnes již množí kvásek doma a čas od času jim dám čerstvý,aby si oživili kulturu.Ale úplně nejlépe uděláte,když si u nás koupíte teplý čerstvý chléb a nebudete se s tím doma patlat!!! :palec: :palec: :palec:
Čus


Zpět na “Gastrosekce”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů